bouwgeschillen zijn vaak complex en tijdrovend.

Vastgoedrecht

Bouwgeschillen zijn vaak ‘complex’ en tijdrovend, omdat er meerdere partijen in de procedure betrokken zijn (bouwheren, benadeelde buren, aannemers, onderaannemers, de architect, een vastgoedpromotor of makelaar, verzekeraars, agenten, technische raadlieden, enz…), en omdat er doorgaans eerst een (bouwkundige) gerechtelijke expertise moet doorlopen worden alvorens de procedure verder gezet kan worden voor de rechtbank, i.f.v. een eindvonnis.
Verkopersaansprakelijkheid m.b.t. de koop-verkoop van onroerende goederen, vindt ook al eens toepassing in procedures voor de Rechtbanken. Ernstige verborgen gebreken die moedwillig verzwegen worden, kunnen de verkoping van een woning of bedrijfspand terugschroeven: de verkoper wordt na een gerechtelijke ontbinding van de koopovereenkomst weer eigenaar van het verkochte pand, de kopers geven de koopsom terug, eventueel vermeerderd met schadevergoeding.
In een huurgeschil besliste een Vrederechter te lande onlangs dat het toelaten van een permanente over-bewoning van een appartement door de huurder, een wanprestatie uitmaakt die de ontbinding in rechte van de huurovereenkomst in het nadeel van de huurder rechtvaardigt, niettemin de huur correct betaald werd, en er geen noemenswaardige overlast naar derden toe werd vastgesteld. Het niet stipt betalen van de huur, het zorgen voor overlast in het gebouw, het moedwillig beschadigen, het niet-bewonen en verwaarlozen van het verhuurde goed, het wijzigen van de contractuele bestemming (bewoning, magazijn, winkel, enz…) zijn wanprestaties die een huurovereenkomst kunnen doen ontbinden. Een verhuurder dient er steeds voor te zorgen dat een huurwoning of appartement aan alle wettelijke normen (zoals de Vlaamse Wooncode) voldoet, en vergund is.

Een huurwaarborg geldt als bijzonder voorrecht i.g.v. het faillissement van de huurder. Processnelheid in huurgeschillen staat steeds centraal.


Het kantoor behandelt vastgoeddossiers in de ruime zin.
Contacteer ons
envelopephone