Eigendomsrecht, vruchtgebruik ed, dit behoort tot het zakenecht. 

Zakenrecht

Goederen- of zakenrecht, behandelt o.m. de eigendomsrechten en aanverwante rechten zoals vruchtgebruik, welke regels inmiddels sedert de invoering van het Napoleontisch wetboek, net iets meer dan twee eeuwen oud zijn.
Zo kan men de eigendomsrechten nopens een onroerend goed afdwingen voor de Rechtbank, op basis van verkrijgende verjaring. Sedert de modernisering van het goederenrecht, krachtens BOEK III van het nieuwe Burgerlijk Wetboek (in voege sedert 1.11.2020), kan dit nu ook op initiatief van een eisende partij, terwijl de verkrijgende verjaring van een onroerend goed voorheen enkel als verweermiddel kon ingezet worden.
Erfdienstbaarheden worden eveneens in Boek III geregeld, met toch wel heel wat interessante verschillen ten opzichte van het oude systeem. Zo kan een ‘recht van overweg’ over andermans perceel nu ook door een dertigjarig gebruik worden verkregen, mits het voldoen aan een aantal strikte voorwaarden, zoals een deugdelijk en ongestoord bezit of gebruik van de wegenis. Ook hiertoe kan men zelf het initiatief nemen, en een declaratief vonnis uitlokken waarin de overweg wordt bevestigd door de Vrederechter.
Wij voeren regelmatig procedures voor de Vrederechters inzake appartementsrecht, welke materie eveneens door de Wetgever werd aangepakt. Zo is de problematiek van het al dan niet kunnen leggen van zonnepanelen op de gemene delen (daken) door één of enkele mede-eigenaars, een actueel discussiepunt. Waar nutsleidingen en bekabelingen in beginsel door een mede-eigenaar aangebracht kunnen worden doorheen de gemene delen van het gebouw (d.i. een door de Wetgever voorziene nieuwigheid, bv. voor mensen voor het plaatsen van een laadbox of laadpaal op hun individuele staanplaats of garagebox), zonder goedkeuring van de vereniging van mede-eigenaars, vallen zonnepanelen en toebehoren nog steeds onder de goedkeuring van een 2/3 de meerderheid bij een huur- of gebruiksrecht, en onder een 4/5de meerderheid wanneer er een opstalrecht wordt toegestaan, met een daaraan noodzakelijk gekoppelde statutenwijziging. Een ongemotiveerde weigering om zonnepanelen te plaatsen door de vereniging van mede-eigenaars, kan echter teruggeschroefd worden door de Rechtbank.

Erfpacht, opstal en vruchtgebruik zijn conventionele, zakenrechtelijke constructies die in de vastgoedwereld frequent worden toegepast, m.n. door grondeigenaars, aannemers en promotoren. Zij vormen vaak het voorwerp van gerechtelijke procedures.
Het kantoor behandelt tenslotte ook geschillen m.b.t. hypotheken.
Contacteer ons
envelopephone